Waarom social media uitbesteden een goed idee is

Steeds meer MKB-organisaties ontdekken wat de kracht van social media is voor hun merk. Niet alleen in de communicatie met (potentiële) klanten is het tegenwoordig onmisbaar, ook voor de vindbaarheid van je organisatie wordt het steeds belangrijker. Helaas ontbreekt het vaak aan de tijd en kennis om dit effectief in te zetten. In deze fase is het uitbesteden van de social media-activiteiten een goede oplossing.

In mijn loopbaan binnen ons mooie social media vakgebied heb ik het al vaak gezien: er wordt veel geld uitgegeven aan een social media-strategie en aanvullende training. Na de strategiepresentatie en trainingssessies verdwijnt de strategie onderin de bureaula en gaan we verder met de dagelijkse werkzaamheden zonder daar social media op een goede manier in mee te nemen. In de waan van de dag ligt de prioriteit niet bij social media maar bij de business en komt er weinig van de zorgvuldig bedachte strategie terecht. En met een beetje pech roept de hele organisatie vervolgens dat social media niks oplevert. Want we hebben een strategie en geïnvesteerd in training maar het levert niks op, herkenbaar?

Social media uitbesteden

Om social media voor MKB-organisaties écht succesvol te maken, en te voorkomen dat er wordt geïnvesteerd in strategie en training die vervolgens niet wordt toegepast, zijn we gestart met het aanbieden van social media abonnementen. Voor een vast bedrag per maand nemen we het beheer van social media volledig uit handen. Doelgericht op basis van de in overleg opgestelde strategie vertegenwoordigen onze community managers jouw organisatie op social media. Hierbij gebruiken we geavanceerde social data technologie om de community te laten groeien en zorgen we ervoor dat het ook echt iets oplevert voor onze klanten. In goed overleg, zónder dat zij hier dagelijks mee bezig hoeven te zijn.

Het alternatief: zelf doen

Onze online campagne: “social media uitbesteed = opgelost” heeft ons inmiddels de nodige aandacht opgeleverd, van zowel voor- als tegenstanders. Tegenstanders roepen dat je social media het beste zelf kunt doen, want jij kent jouw organisatie het beste. Klopt helemaal, maar dan moet je wel de tijd, kennis en resources beschikbaar hebben om dat te doen. Heb je dat niet, of levert het potentieel nog onvoldoende op om een FTE te rechtvaardigen, besteed het dan vooral uit en zorg dat er een goede start wordt gemaakt door een professional. Wij helpen je daarna ook kosteloos om het zelf over te nemen zo gauw je daaraantoe bent. Of we maken een combinatie waarbij ons team zorgt voor een goede basis en je zelf zorgt voor opvolging van reacties of de recente dagelijkse berichten. Hoe je het ook wilt, wij zorgen voor een passende oplossing! Op deze manier levert je investering in social media ook echt iets op.

Hoe het niet moet: de stagiair

Helaas zien we nog veel vacature voor “stagiair social media”. Een goedkope medewerker voor organisaties die de waarde van social media nog onvoldoende zien en verwachten dat een stagiair het “wel even gaat doen”. Vaak gaat het mis want deze student communiceert wel namens jouw organisatie terwijl de werkervaring ontbreekt om dit correct te kunnen doen. Als het dan toch een keer goed gaat stort de boel vrijwel altijd in zo gauw de stageperiode voorbij is en ben je als organisatie terug bij af. Er is immers niemand die dit vervolgens over kan nemen. Ook een beetje sneu en ondankbaar werk voor je stagiair: alle bloed, zweet en tranen voor niks geweest.

Wat we ook veel zien binnen het MKB is dat social media wordt belegd bij een medewerker die het er maar even bij moet doen. Vaak in de verloren uurtjes, ik noem dit het vrijdagmiddagsyndroom. Als er nog tijd over is aan het einde van de week kijkt deze medewerker, meestal heel goed bedoeld, nog even naar Facebook en Twitter. Of stuurt hij of zij op dinsdagavond om 11.15 uur met de laptop op schoot nog even snel een Facebook update. Vervolgens roept de directie dat social media niks oplevert… moet ik het nog verder uitleggen?

De oplossing: uitbesteden!

Dus ondernemer, wil je social media succesvol maken voor jouw organisatie? Besteed het dan uit en zorg dat je online professioneel wordt vertegenwoordigd. Zo maakt jouw organisatie een goede start en monitoren wij wat het jullie oplevert. Bij gebleken succes kun je het (deels) in eigen hand nemen en is het duidelijk welke ROI het oplevert voor jouw organisatie. Een solide investering welke direct meer zichtbaarheid en positieve reacties gaat opleveren!

Je boekhouding, drukwerk en marketing doe je toch ook niet allemaal zelf?

Ons team van professionele community managers is de hele dag online actief voor diverse organisaties en gaat ook graag voor jou aan de slag!

Reageren is niet mogelijk.